Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu wariantów, jakie proponuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.

Popularne jedzenie włoskie

Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. jemy w restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film

Dodaj komentarz