Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego przeróżne tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które szablonowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w samej rzeczy wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści akcentują, że jest rozkoszna i sycąca.