Bazą kulinariów są smaki. Jakie smaki nam towarzyszą? W głównej mierze kwaśny, słony, słodki oraz gorzki. Na pewno gwarantem rzetelnego smaku jest ochota na niego. Czasem jesteśmy o wiele bardziej skłonni zjadać słodkie dania, innym wspólnie wolimy kwaśne. Ponoć wszystko uzależnione jest od organizmu ludzkiego. Na pewno każdy z nas ma inne smaki w stosunku do przygotowywanych przez siebie smaków. Wolno używać dobre przepisy kulinarne takie jak dania zawarte w ogólnoświatowej rangi książkach kulinarnych polecanych przez najlepszych kucharzy. Jakim sposobem najbardziej można również uwzględnić zaledwie swoje doświadczenia kucharskie, lub też smaki zapamiętane z dzieciństwa. One również mogą odgrywać istotną rolę w kulinarnym hobby. Smaki nieraz się zmieniają. Szczególności damy w ciąży mają różne zachcianki względem smaków. Mieszają słodkie z kwaśnym, zjadając kapustę ukiszoną oraz czekoladę czy inne kompilacje smakowe. Tak wolno także łączyć własne smaki.
Piotr Ogiński
Rzecz jasna nieraz nie mamy ochoty na dziwaczne połączenia, dlatego uwzględniamy jedynie jeden typ smaku potrawy. W wielu przypadkach zastanawiamy się nad preparacją posiłków. Uważamy, że najistotniejszą kwestią jest ochota oraz wykorzystanie składników, które powinny być raczej najlepszej, jakości. Wbrew pozorom to właśnie sam fakt przygotowania takich potraw koncentruje się na wpływ na plusy smakowe i aromatyczne. To dosadne. Jeśli przypalimy ciasto, nie będzie ono tak smakowało, jak to, kiedy tak właściwie je dopilnujemy. Oczywiście wykorzystanie towarów pod względem, jakości, jak najlepszych będzie ogromnie istotne.